Sfeerverslag

De 33e DLL Marathon Eindhoven is een prachtige overwinning geworden voor Festus Talam. De Keniaan finishte op een kolkende Vestdijk in 2:06:26. De 21-jarige Keniaan stond als pacer aan de start en liep sterk tot en met 35 kilometer. Vervolgens nam hij de wedstrijd in handen en soleerde naar de finish. Marius Kipserem finishte op gepaste afstand in 2:08:00. Derde werd Nobert Kigen in 2:09:19.

Vanaf begin af aan liep de grote kopgroep zeer beheerst met de eerste 5 km maar liefst 20 seconde langzamer van vorig jaar. Dit tempo hielden de pacers knap vast tot en met het halve marathon-punt met een gewenste doorkomsttijd van 1:02:59.

Bij 26 km was het Deriba Robi die als eerste van de drie topfavorieten moest lossen. De Ethiopiër, die vooraf vol vertrouwen sprak over een 2:04-tijd, kon het strakke tempo niet volhouden. Een paar kilometer later loste Stephen Chebogut de kopgroep. Ook voor de Keniaanse winnaar van vorig jaar bleek het tempo dit jaar te hoog te liggen om mee te kunnen.

Een kopgroep van 5 lopers, waaronder laatste overgebleven favoriet Marius Kipserem, hielden het strakke tempo tot en met 25 kilometer vast. Na een lichte versnelling richting het 30 kilometer-punt was het ook de Keniaan Kipserem die verrassend de kopgroep moest laten gaan.  

Koplopers 4

Het grote talent Talam liep volgens afspraak als pacer om de grote favorieten naar een toptijd te hazen. De benen voelden echter zo goed dat hij besloot door te lopen om zijn eigen kansen te beproeven. Stuk voor stuk liep hij de overgebleven lopers eraf. Na een verwarring in de laatste bocht, waar hij motoren volgde die het parcours verlieten, kwam hij in een mooie 2:06:26 over de finish.

Talam sprak na zijn finish vol ongeloof met Omroep Brabant: “Ik ben meer dan blij met deze overwinning. Er waren een paar beoogde winnaars en om die te verslaan maakt mij heel blij.”

Directeur Edgar de Veer sprak lovend over het talent: “Het was bij ons bekend dat Festus dit in gedachte had. Marc Corstjens heeft hem vooraf toestemming gegeven om na 35 kilometer door te lopen en voor zijn eigen geluk te gaan. Hij bleek uiteindelijk de sterkste van vandaag. In 2:06 debuteren op je marathon is een fantastische springplank naar de internationale top.”

Koplopers 6


Harm Sengers

De publiekslieveling Harm Sengers ging vandaag voor een eindtijd van 2.20 uur. Hij finishte op de tiende plaats als beste Nederlander met een tijd van 2.19.48 uur en klokte hiermee een persoonlijk record. De blije Eindhovenaar sprak vol trots met het Eindhovens Dagblad: "In de laatste kilometer wist ik dat ik het zou gaan halen. Ik heb al 100 keer gedroomd dat ik de Vestdijk op draai en dat de klok dan 2.19 aangeeft. Het was precies zoals ik me had voorgesteld, alleen voor het echie is het toch net iets mooier. Nu kan ik zeggen dat het mijn laatste marathon op deze manier is.”

Image 6508705

Foto: Eindhovens Dagblad

Vrouwen

Bij de vrouwen kwam de Keniaanse Truphena Chepchirchir als eerste over de finish in 2:30:32. Hiermee kwam het parcoursrecord van 2:24:33 uit 2011 nimmer in gevaar. De snelste Nederlandse vrouw was Femke van Hest in 2:56:24.

Belgisch Kampioenschap

De strijd om het Belgisch Kampioenschap Marathon werd gewonnen door Kristof Nackaerts. De Belg uit van AC Lyra liep na 2 uur, 22 minuten en 57 seconden als eerste door het finishlint. Het podium werd compleet gemaakt door Gerd Devos (2:24:03) en Olivier Van Hoey (2:25:00).

Bij de vrouwen ging Ann Sofie Claeys (2:49:28) er met de winst vandoor. Tweede werd Natalie de Ridder (3:06:34) en derde Natalie Van den Bosch (3:13:43).

Prachtig loopfeest

De DLL Marathon Eindhoven zit in de lift. Vorig jaar groeide het evenement met 5.000 deelnemers en dit jaar kwamen daar weer 2.000 deelnemers bij tot een totaal van ongeveer 25.000 lopers. Dat gecombineerd met ruim 200.000 toeschouwers en maar liefst 50 muziekpunten langs het parcours maakt dit het grootste eendaagse sportevenement van Noord-Brabant en een fantastisch volksfeest.

Deelnemers komen van over de hele wereld; maar liefst 43 verschillende landen in totaal. Iedere loper heeft zijn of haar eigen verhaal en ambities. Van de fanatieke lopers gebrand op het lopen van een nieuw PR tot de plezierlopers genietend van de sfeer in de stad. Edgar de Veer, directeur DLL Marathon Eindhoven, verwelkomt ze na de finish allemaal met evenveel trots: “Met veel trots kijken wij terug op de 33e DLL Marathon Eindhoven. Eindhoven was letterlijk en figuurlijk in beweging en de stad was vol energie.”

De komende dagen staan in het teken van nagenieten. Houd de website en onze social media in de gaten voor alle sfeerbeelden en verhalen. Spoedig volgt het terugblikmagazine en de aftermovie.

Alle lopers gefeliciteerd met de fantastische prestaties en alle enthousiaste toeschouwers dank voor de geweldige sfeer! Dank wederom aan alle betrokken personen, partners en organisaties. Graag tot volgend jaar: 8 oktober 2017!

 

Gemeente Eindhoven ASML VDL Philips DLL TU/e Brainport Sports & Technology Energy Lab AA Drink Eindhovens Dagblad IAK Verzekeringen Provincie Noord Brabant Subway