Titelverdediger Festus Talam wint Marathon Eindhoven tijdens sfeervolle 34e editie

De Keniaan Festus Talam heeft in een spannende strijd de 34e Marathon Eindhoven gewonnen. De 23-jarige nummer 1 van vorig jaar schudde pas enkele meters voor de finish zijn laatste overgebleven concurrent van zich af en kwam na 2:06:13 in een nieuw persoonlijk record over de finish. Hiermee was hij 13 seconden sneller dan vorig jaar.

Landgenoot Felix Kirwa kwam slechts enkele honderdsten seconden later over de finish en kreeg dezelfde eindtijd op zijn naam. Andere favoriet Marius Kipserem kwam na 2:06:43 over de finish en maakte daarmee het podium compleet.

De brede kopgroep bleef lange tijd bij elkaar. Na drankpost van 25 km vond de eerste tempoversnelling plaats waarna er nog zeven atleten met elkaar de strijd aangingen. Na ruim 30 km stapt de laatste pacer Kiptarus uit en bleef het een spannende race tussen de zes overgebleven atleten.

Uiteindelijk hadden Talam en Kirwa de meeste energie over en kwamen tegelijk de Vestdijk opgesneld. In een uiterste krachtsinspanning wist de winnaar van vorig jaar zijn land- en leeftijdgenoot voor te blijven. Beide atleten kregen dezelfde eindtijd.

Vrouwen

Bij de vrouwen won de Keniaanse Eunice Jeptoo in een nieuw persoonlijk record: 2:26:13. Hiermee kwam het parcoursrecord van 2:24:33 uit 2011 niet in gevaar. Op de tweede plaats eindigde Lucy Ndunga in 2:36:38. De Belgische Hanna Vandenbussche kwam als derde binnen in 2:37:30.

Marathon Eindhoven voor het eerst een tweedaags loopfeest

Voor het eerst vond Marathon Eindhoven over een heel weekend plaats. De 10 km Loop werd verplaatst naar de zaterdagavond en ook het nieuwe onderdeel ‘5KM4ALL’ kende haar eerste editie in een avondsetting. Op zondag maakten de jongste deelnemers kennis met hardlopen tijdens de Chiquita Mini Marathon over 1 mijl. De IAK City Run (5 km), Halve Marathon en Hele Marathon completeerden het zondagprogramma. Rond de klok van 16:30 uur kwam de laatste loper van de dag over de finish en werd door de vele medewerkers en vrijwilligers warm onthaald. Dit loopweekend gecombineerd met ruim 200.000 toeschouwers en bijna 50 muziekpunten langs het parcours maakt dit het grootste sportevenement van Noord-Brabant en een fantastisch volksfeest.