Praktische info

Bekijk hier de praktische info

Bekijk hieronder onze lijst met praktische informatie over de Marathon Eindhoven. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de organisatie.


Praktische info

5KM4ALL

Op zaterdag vindt de 5KM4ALL plaats. Bij de ‘5KM4ALL’ leggen de deelnemers het parcours af op een alternatieve wijze. Zo kun je wandelen of deelnemen met je rolstoel, handbike, step, een kinderwagen of als Nordic Walker. Iedereen mag meedoen, waarbij de snelheid wordt gelimiteerd op 15 km per uur.

Afstanden

Tijdens de Marathon Eindhoven powered by ASML kun je deelnemen aan een van de volgende afstanden:

 • Marathon Eindhoven
 • Halve Marathon gepresenteerd door ED
 • Jumbo 10 km
 • Aon City Run 5 km
 • Mini Marathon 1 Mijl
 • Business Runs
 • 5KM4ALL
 • Wandeltocht (12,5 en 20 km)
Algemene voorwaarden

Bekijk hier de algemene voorwaarden.

App

Download (App Store | Google Play) de officiële Marathon Eindhoven app voor:

 • Alle parcoursen
 • Plattegronden
 • Event info
 • Track & Trace (zaterdag 12 oktober worden de laatste deelnemers toegevoegd)
 • Selfie layers
Belgisch kampioenschap

Tijdens de Marathon Eindhoven powered by ASML vindt het Belgisch Kampioenschap plaats. Het Belgisch Kampioenschap is alleen voor deelnemers met de Belgische nationaliteit die een wedstrijdlicentie hebben van de VAL of LFBA. 

Business Runs

Tijdens de Marathon Eindhoven powered by ASML kun je met je collega's een sportieve topprestatie neerzetten door deelname aan de Business Runs. Deelname aan de Business Runs zorgt niet alleen voor een goede onderlinge sfeer maar ook voor gezonde en actieve werknemers die bruisen van de energie.

Categorieën

De Organisator deelt de Deelnemer in een wedstrijdcategorie in op basis van geslacht en leeftijd op de dag van het Evenement. De navolgende categorieën worden onderscheiden.

CODE MANNEN LEEFTIJD
MSR 20 - 34
M35 35 - 39
M40 40 - 44
M45 45 - 49
M50 50 - 54
M55 55 - 59
M60 60 - 64
M65 65 - 69
M70 70 en ouder
CODE VROUWEN LEEFTIJD
VSR 20 - 34
V35 35 - 39
V40 40 - 44
V45 45 - 49
V50 50 - 54
V55 55 - 59
V60 60 - 64
V65 65 en ouder

 

Er zijn geen geldprijzen per leeftijdscategorie.

Masters kunnen kenbaar maken dat zij in de categorie senioren willen deelnemen. Deelname is slechts mogelijk in een categorie (of senior, of master).

Datum

De 37e Marathon Eindhoven powered by ASML wordt georganiseerd op zaterdag 10 en zondag 11 oktober 2020.

Douches

In Beursgebouw Eindhoven staan zondag douchewagens opgesteld. Er is dus een beperkte gelegenheid om te douchen.

Finish

De finish van alle onderdelen is op de Vestdijk.

Finishcertificaat

Elke finisher krijgt een persoonlijk downloadable finishcertificaat. Deze is te vinden op jouw persoonlijke uitslagenpagina.

Finishfoto

Marathon-Photos is de officiële fotograaf voor de Marathon Eindhoven powered by ASML. Alle deelnemers worden gefotografeerd op meerdere plekken van het parcours en natuurlijk bij de finish. Ook worden er persoonlijke filmpjes gemaakt. Dus zorg dat jouw startnummer goed zichtbaar is en lach naar de camera. Op jouw uitslagenpagina staat de link waar jij de foto’s en filmpjes kunt bekijken en bestellen.  

Goede doel

Loopevenementen vinden doorgaans mede plaats ter ondersteuning van goede doelen. Ook de Marathon Eindhoven powered by ASML vervult daarbij al vele jaren een belangrijke rol. In 2019 zijn het Jeugdsportfonds Eindhoven en KWF als goede doel aan de Marathon Eindhoven powered by ASML gekoppeld.

Graveren medaille

Wil je een uniek persoonlijk aandenken aan je deelname? De medaille die je ontvangt, kun je na de finish nog specialer laten maken. In het inschrijfformulier kun je hiervoor "medaille graveren" aanvinken. De kosten hiervoor bedragen € 6,50. Als je dit niet bij je inschrijving vooraf hebt aangegeven, kun je jouw medaille na afloop laten graveren. De kosten bedragen dan € 8,00.

De stad van Winterman Sport vind je in het Beursgebouw.

Inschrijven

De inschrijving voor de 37e editie van de Marathon Eindhoven opent in 2020.

Kleding en tassen

We adviseren je in loopkleding aan de start te komen. Het is niet toegestaan om tassen/rugzakken mee te nemen in de startvakken (m.u.v. camelbags en drinkrugzakken) of onbeheerd achter te laten rondom het evenemententerrein of parcours. Alles wat onbeheerd wordt achtergelaten wordt verwijderd en weggegooid in verband met de veiligheid rondom de Marathon Eindhoven.

Leeftijden

De minimale deelname leeftijden zijn:

 • Marathon Eindhoven: 20 jaar
 • Business Estafette Marathon: 16 jaar
 • Halve Marathon gepresenteerd door ED: 18 jaar
 • Business Run Halve Marathon: 18 jaar
 • Jumbo 10 km: 14 jaar
 • Business Run 10 km: 16 jaar
 • Aon City Run 5 km: 8 jaar
 • 5KM4ALL: 6 jaar
 • Wandeltocht: 6 jaar
 • Mini Marathon: 4 jaar
Medaille

Alle deelnemers ontvangen na hun finish een unieke herinneringsmedaille. Laat jouw medaille direct graveren na je finish! In het inschrijfformulier kun je hiervoor "medaille graveren" aanvinken. De kosten hiervoor bedragen € 6,50. Als je dit niet bij je inschrijving vooraf hebt aangegeven, kun je jouw medaille na afloop laten graveren. De kosten bedragen dan € 8,00.

Medisch advies

Adviezen in de voorbereiding en vóór de loop
1. Als he problemen hebt met jouw gezondheid, die een verhoogd risico geven op hart / vaatziekten, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, suikerziekte, al eerder opgetreden hart / vaatziekten, danwel veel voorkomen hiervan in de familie, of indien je vaak blessures hebt, adviseren wij je een sportkeuring op een Sport Medisch Adviesbureau (S.M.A) of sportpoli. Op de website www.sportzorg.nl kun je meer informatie vinden over keuringen, manieren van testen en evt. ook een vragenlijst invullen, m.n ook een cardio/vasculaire vragenlijst. Na invulling daarvan kun je bepalen of het voor jou zinvol is om je op hart / vaatgebied medisch te laten keuren.

2. Kleding en weer:

 • Boven 15 graden en zeker 20 graden moet je je kleden in lichte ventilerende kleding, anders kan het lichaam de warmte niet kwijt en dreigt warmtestuwing. (geen katoen; dat houdt het vocht vast)

 • Bij koud weer (5 graden en voor langzame lopers 10 graden) is een thermo-shirt op de huid de beste keuze. Draag erover heen een dunne, ventilerende laag (geen nylon). Een muts is aan te raden bij een lage gevoelstemperatuur en wind.

 • Strik je veters grondig (dubbele knoop), zorg ervoor dat ze niet los gaan tijdens de wedstrijd.

Opm.: Hoe langzamer je tempo des te meer kleding je nodig hebt (behalve bij ca. 20 graden). Bij wandelen treedt een flinke afkoeling op. De gevoelstemperatuur is met name afhankelijk van wind en vochtigheid. Bijvoorbeeld: Wanneer de temperatuur +10°C is met een matige wind (windkracht 5) dan voelt het aan als +4°C. Is het echter 5°C met een matige wind dan voelt het aan als - 4°C. Vaak zakt in Rotterdam 's middags de temperatuur zo'n 5 à 6°C zodat wij vaak bij de langzame lopers afgekoelde lopers zien.

3. Maak een loopschema
Dit is uiteraard afhankelijk van het evenement waaraan je deelneemt.

4. Loop uitsluitend op goed ingelopen ( nooit nieuwe!) schoenen en sokken en let op het wegdek bij iedere training en de wedstrijd. Wissel het links en rechts lopen op de weg af wanneer mogelijk. 

5. Heb je een koortsende ziekte (>39o) in de week vóór het evenement, loop dan niet mee!

Adviezen direct voor en tijdens de loop
1. De hoeveelheid die je drinkt, is afhankelijk van het weer en van transpiratie (dit is zeer individueel). Drink tot 45 minuten voor de start extra. Stop dan met drinken en bezoek nog een toilet. Neem een flesje mee in het startvak (ca. 300 ml.) en drink dat 5-10 min. voor de start leeg. Zo voorkom je dat je onderweg moet plassen. Dorstgevoel is nooit een goede graadmeter. Als je niet gewend bent te drinken, drink dan alleen water: 100-200 ml. elke 15 minuten. Dranken met koolhydraat (5-8%) zijn ook geschikt, zorg dat je per uur ongeveer 70 gram koolhydraten inneemt gedurende de gehele race. Flesjes met afgemeten sportdrank (die je aan een riem meedraagt) kunnen je daarbij helpen. Bij koel weer of wanneer je geen snelle loper bent, neem dan liever energiedranken dan vast voedsel of fruit. Dit laatste blijft te lang in de maag. Hulpregel: het gewichtsverschil tussen voor en na de loop van meer dan 1 kg staat gelijk aan de hoeveelheid drank die je te weinig hebt gedronken. Probeer dit uit bij trainingen!

2. Luister naar je lichaam! Voel je je zich niet lekker, stop dan. Eerste symptomen van uitdroging zijn: kippevel op borst en bovenarmen, rillingen, druk in het hoofd, duizeligheid, later spierkramp, braken en droge huid. Deze verschijnselen kunnen snel overgaan in desoriëntatie en verwarring. Heb je wel eens problemen gehad met uitdroging en/of hoge temperatuur dan heb je meer kans het wederom te krijgen (zeker bij warm weer). Loop dan niet; uitvallen is geen schande!

3. Heb je kuitkramp, loop dan langzaam of wandel, eventueel licht rekken; niet stoppen maar wel extra drinken! Pas op voor uitdroging.

4. Start rustig. Controleer je tempo, elke seconde op de kilometer te hard in het begin van de race, kan aan het einde minutenverlies per kilometer betekenen. Loop je eigen tempo; vermijd tempoverhogingen en sprinten in de laatste kilometers.

5. Stop bij pijn op de borst, abnormale kortademigheid en duizeligheid.

6. Let goed op het wegdek en andere situaties om je heen.

7. Breng vaseline aan op tepels, dijen en andere schuurplekken.

8. Medische informatie over ziekten (bijv. suikerziekte,medicijnen) dien je bij je te dragen, bij voorkeur ook vermeld op de achterzijde van het startnummer. Schrijf daar tevens een telefoonnummer op van een contactpersoon, die tijdens de race bereikbaar is. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer eveneens op de achterzijde van het startnummer.

Adviezen na de loop

1. Drink veel en loop goed uit. Neem eerst te drinken en gebruik daarna een lichte maaltijd (brood, banaan e.d.).

2. Ook de dagen erna regelmatig wandelen en extra drinken, evenals koolhydraatrijke producten. Neem voldoende tijd voor herstel!

3. Bij koud weer direct verkleden en evt. thee of bouillon drinken. Geen alcoholische dranken of koffie.

4. Direct na de finish is het zinvol om ruim te drinken en voldoende koolhydraten te eten om het vocht- en energieverlies weer aan te vullen. Sportdrankjes met koolhydraten, een ruime hoeveelheid water ( >1/2liter) en rijpe bananen of andere vruchten zijn aanraders.

Urgente vragen vlak vóór de wedstrijd

Heb je, ondanks goede voorbereiding en het lezen van de medische voorlichting, nog urgente vragen over training, blessures, voeding etc. op de dagen vóór een loopevenement dan kun je contact opnemen met jouw huisarts.

Motivatiebanieren

De betrokkenheid en beleving vergroten van deelnemers en hun persoonlijke fans, door het finishgebied aantrekkelijker te maken.

De weg naar de finish begint al ver voor de start. Maanden wordt er door deelnemers getraind om tijdens de Marathon Eindhoven een goede prestatie te leveren. Of het doel nu is om überhaupt de finish te bereiken of om een snelle tijd te lopen; iedere deelnemer heeft een persoonlijk verhaal.

Samen met ontwerper Jelle Mastenbroek zijn 170 motivaties opgehaald die terug te zien zijn op banieren door de stad. Daarnaast wordt de finish omgetoverd tot een vlaggenzee en kunnen finishers direct worden gefeliciteerd door hun persoonlijke fans, via de gaten in de knuffelhekken. Hierdoor wordt een unieke finishervaring gecreëerd.

Parcours

Bekijk hier de parcourskaarten.

Tijdlimieten

Voor de Marathon Eindhoven powered by ASML gelden de volgende tijdslimieten:

Marathon Eindhoven    6 uur (21,1 km binnen 3.00)
Halve Marathon 3 uur 
10 km 2 uur
5 km 1 uur
5KM4ALL 2 uur
Tijdregistratie

MYLAPS BibTag
Alleen bij alle onderdelen van de Marathon Eindhoven op zondag zal de MYLAPS BibTag worden gebruikt voor het registreren van je tijd. Achter op je startnummer (Bib) bevindt zich een elektronische chip (Tag) en een kunststof afstandhouder. BibTag maakt het registreren van je tijden heel eenvoudig, het enige wat je moet doen is het correct dragen van het startnummer.

Informatie om een goede tijdregistratie te garanderen

 • Draag het startnummer zichtbaar op de borst. Bedek het startnummer niet met een jack of met je handen tijdens het passeren van de matten op de start- en finishlijn. Deze matten vangen het signaal van je BibTag op. (Let ook op met het indrukken van je eigen stopwatch op de start- en finishlijn).
 • Vouw of kreukel het startnummer niet. Zeker niet op de plaats waar de Tag zit.
 • Gebruik vier speldjes op de hoekpunten van het startnummer, doorboor de Tag niet.
 • Verwijder de kunststof afstandhouder niet.
 • De BibTag werkt op basis van een andere technologie dan de MYLAPS ChampionChip. Daarom kun je tijdens dit evenement geen gebruikmaken van je gele of groene MYLAPS ChampionChip. Je kunt je MYLAPS ChampionChip echter gewoon aan je schoen laten zitten, deze stoort niet op het BibTag syteem.

De Tags hoeven niet ingenomen te worden na de race, je kunt het startnummer (met Tag) als souvenir bewaren of bij het gewone afval weggooien (kunststof).

Wat is de officiële tijd?
De brutotijd is de officiële tijd. Deze start op het moment dat het startschot valt en stopt op het moment dat je de finish passeert. De nettotijd is de tijd die start op het moment dat je de mat op de startlijn passeert en stopt als je de finish passeert. Deze nettotijd wordt als extra service vermeld.

Toiletten

Toiletten vind je bij de kleedaccommodaties, de start, de finish en op strategische plaatsen langs het parcours.

Uitslagen eerdere edities

Bekijk de uitslagen van de Marathon Eindhoven 2018 hier.

Verzorging

Verzorging Marathon Eindhoven

Tijdens de Marathon Eindhoven zullen verzorgingsposten met AA Drink-Iso Lemon (Isotone sportdrank) van sponsor AA Drink en water (beide in bekertjes) worden ingericht op ongeveer de volgende km-punten: 5 km, 10 km, 15 km, 20 km, 25 km, 30 km, 35 km en 40 km. Daarnaast zijn er waterposten (bekertjes water + sponzen) voorzien op de volgende km-punten: 12,5 km, 17,5 km, 22,5 km, 27,5 km, 32,5 km en 37,5 km. Direct na de finish is ook AA Drink Smart Recovery, water en fruit beschikbaar. Vanaf 10 km wordt er elke 5 km fruit (bananen + sinaasappelen) aangeboden.

Voor recreanten aan de hele marathon is het mogelijk om voor bij de verzorgingsposten eigen drank aan te leveren. Dit kan worden aangeleverd in het beursgebouw vanaf zaterdag 12 oktober t/m zondagochtend 8:30 uur.

Hieronder het overzicht van de indeling van de verzorgingspost met het gedeelte eigen drank erin (eerste gedeelte van de post op elk 5 km punt). De drank voor de recreanten staan aan de linkerkant met op de eerste kraam de sortering voor de even startnummer (in oplopende volgorde) en de tweede kraam de oneven startnummers (in oplopende volgorde).

Verzorging Halve Marathon gepresenteerd door ED 

Bij de halve marathon is er elke +/- 5 km een verzorgingspost met water, sinaasappelen, bananen en Iso-Lemon van AA Drink (isotone sportdrank). Tussen de verzorgingsposten in zijn sponsposten ingericht. Hier worden sponsen uitgereikt en bekertjes water aangeboden. Voor alle afstanden geldt dat er na de finish water wordt uitgereikt door ‘Brabant Water’ en AA Drink Sportwater-Melon. Vanaf 10 km wordt er elke 5 km fruit (bananen + sinaasappelen) aangeboden.

Verzorging Jumbo 10 km

Er staat een verzorgingspost op ongeveer 7,5 km. Na de finish ontvangt iedere deelnemer een bekertje water van onze sponsor ‘Brabant Water’ en een flesje AA Drink-Iso Lemon.

Verzorging Aon City Run

Na de finish ontvangt iedere deelnemer een bekertje water van onze sponsor ‘Brabant Water’ en AA Drink Sportwater-Melon.

Verzorging Mini Marathon

Na de finish ontvangt iedere deelnemer een bekertje water van onze sponsor ‘Brabant Water’ en AA Drink Sportwater-Melon.

Wedstrijdreglement

Op ons evenement is het wedstrijdreglement van de Atletiekunie en IAAF van toepassing. Klik hier voor het volledige wedstrijdreglement. 

Wandelzoekpagina

Marathon Eindhoven heeft zich aangemeld op de kalender van wandelzoekpagina.nl. Voor meer informatie zie het evenement hier.